środa, 27 września 2023

Sos wieprzowy z ziemniakami.

 


Sos wieprzowy ugotowany ze ścinek mięsa z obróbki szynki i schabu, doprawiony do smaku przyprawami i zagęszczony mąką, podany z ugotowanymi ziemniakami.

Składniki:

kawałki wieprzowiny 60 dag

cebula 1 szt.

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 4 szt.

bulion warzywny 300 ml

lubczyk

natka pietruszki koper

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

Wykonanie:

Kawałki mięsa smażymy w garnku z odrobiną oleju. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym. Gdy mięso się podsmaży z cebulą wlewamy bulion, mieszamy, doprawiamy suchymi przyprawami do smaku i gotujemy do miękkości mięsa. Podczas gotowania dodajemy lubczyk, natkę pietruszki i koper. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką robiąc nie za gęsty sos. Gotowy sos możemy podać z ziemniakami, makaronem lub z kaszą gryczaną lub jęczmienną.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz