Sos wieprzowy ugotowany ze ścinek mięsa z obróbki szynki i schabu, doprawiony do smaku przyprawami i zagęszczony mąką, podany z ugotowanymi ziemniakami.
Składniki:
kawałki wieprzowiny 60 dag
cebula 1 szt.
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
bulion warzywny 300 ml
lubczyk
natka pietruszki koper
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
Wykonanie:
Kawałki mięsa smażymy w garnku z odrobiną oleju. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym. Gdy mięso się podsmaży z cebulą wlewamy bulion, mieszamy, doprawiamy suchymi przyprawami do smaku i gotujemy do miękkości mięsa. Podczas gotowania dodajemy lubczyk, natkę pietruszki i koper. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką robiąc nie za gęsty sos. Gotowy sos możemy podać z ziemniakami, makaronem lub z kaszą gryczaną lub jęczmienną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz