czwartek, 7 września 2023

Ziemniaczane gwiazdki i serduszka.

 


Bardzo smaczny przysmak naszej wnuczki. Gwiazdki i serduszka wycięte z grubszych plastrów ziemniaka, usmażone w gorącym oleju na rumiany kolor.

Składniki:

ziemniaki duże 3 szt.

olej 

foremki do ciastek (mogą być różne kształty)

garnczek do głębokiego smażenia

Wykonanie:

ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i tniemy wzdłuż ziemniaka na 1 centymetrowe plastry z których wycinamy foremkami serca i gwiazdki. W między czasie nagrzewamy olej. Gdy olej będzie miał 100 stopni Celsjusza wkładamy powycinane gwiazdki i serduszka z plastrów ziemniaka i smażymy do ich zarumienienia kilkakrotnie przewracając. Usmażone serca i gwiazdki podajemy lekko osolone z ulubionym sosem lub ketchupem, jak kto lubi.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz