Bardzo smaczny przysmak naszej wnuczki. Gwiazdki i serduszka wycięte z grubszych plastrów ziemniaka, usmażone w gorącym oleju na rumiany kolor.
Składniki:
ziemniaki duże 3 szt.
olej
foremki do ciastek (mogą być różne kształty)
garnczek do głębokiego smażenia
Wykonanie:
ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i tniemy wzdłuż ziemniaka na 1 centymetrowe plastry z których wycinamy foremkami serca i gwiazdki. W między czasie nagrzewamy olej. Gdy olej będzie miał 100 stopni Celsjusza wkładamy powycinane gwiazdki i serduszka z plastrów ziemniaka i smażymy do ich zarumienienia kilkakrotnie przewracając. Usmażone serca i gwiazdki podajemy lekko osolone z ulubionym sosem lub ketchupem, jak kto lubi.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz