Bitki z karkówki z cebulą w sosie własnym, podane z kaszą gryczaną.
Składniki:
karkówka wieprzowa 90 dag
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
domowa pasta rosołowa
sos sojowy ciemny
suszona włoszczyzna 2 łyżki
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6-8 ziaren
mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki
śmietana 30% 1 łyżka do zabielenia sosu
kasza gryczana 1,5 szklanki
woda 1,5 litra
Wykonanie:
Mięso z karkówki kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i pieprzami. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki karczku smażymy na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Zarumienione kawałki mięsa wykładamy na talerz, a na patelnię dajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. W między czasie zagotowujemy 1,5 litra wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pastą rosołową. Do gotującego się bulionu wkładamy zarumienione kawałki karczku i zeszkloną cebule. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Jeżeli mięso będzie wystarczająco miękkie to zagęszczamy sos i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy kasze gryczaną, półtora szklanki kaszy i 3 szklanki wody. Gdy kasza zacznie pęcznieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 30 minut, w tym czasie kasza dojdzie. Ugotowane bitki podajemy z ziemniakami polane sosem, możemy dodać jeszcze ogórka kiszonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz