środa, 25 października 2023

Bitki z karkówki w sosie własnym.

 



Bitki z karkówki z cebulą w sosie własnym, podane z kaszą gryczaną.

Składniki:

karkówka wieprzowa 90 dag

cebula 2 szt.

czosnek 2 ząbki

domowa pasta rosołowa

sos sojowy ciemny

suszona włoszczyzna 2 łyżki

sól

pieprz ziołowy

pieprz czarny

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 6-8 ziaren

mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki

śmietana 30% 1 łyżka do zabielenia sosu

kasza gryczana 1,5 szklanki

woda 1,5 litra

Wykonanie:

Mięso z karkówki kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i pieprzami. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki karczku smażymy na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Zarumienione kawałki mięsa wykładamy na talerz, a na patelnię dajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. W między czasie zagotowujemy 1,5 litra wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pastą rosołową. Do gotującego się bulionu wkładamy zarumienione kawałki karczku i zeszkloną cebule. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Jeżeli mięso będzie wystarczająco miękkie to zagęszczamy sos i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy kasze gryczaną, półtora szklanki kaszy i 3 szklanki wody. Gdy kasza zacznie pęcznieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 30 minut, w tym czasie kasza dojdzie. Ugotowane bitki podajemy z ziemniakami polane sosem, możemy dodać jeszcze ogórka kiszonego.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz