Smażona panierowana Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
2 filety Miruny
4 ziemniaki
1 jajko - do panierowania
bułka tarta - do panierowania
sól, pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do smażenia
Surówka:
mała kapusta pekińska
1 marchew
połowa średniej cebuli
1 płaska łyżka majonezu
1 łyżka oleju bazylia - czosnek
sól, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
1 - Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę.
2 - Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.
3 - Filety Miruny czyścimy, płuczemy i osączamy z wody. Układamy na talerz, solimy, pieprzymy.
4 - Obrane, wypłukane i osolone ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy.
5 - W między czasie panierujemy rybę w jajku i bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.
6 - Podajemy z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz