czwartek, 19 października 2023

Smażona Miruna z ziemniakami i surówką.


Smażona panierowana Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.

Składniki:

2 filety Miruny

4 ziemniaki

1 jajko - do panierowania

bułka tarta - do panierowania

sól, pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

Surówka:

mała kapusta pekińska

1 marchew

połowa średniej cebuli

1 płaska łyżka majonezu

1 łyżka oleju bazylia - czosnek

sól, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

1 - Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę.

2 - Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.

3 - Filety Miruny czyścimy, płuczemy i osączamy z wody. Układamy na talerz, solimy, pieprzymy.

4 - Obrane, wypłukane i osolone ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy.

5 - W między czasie panierujemy rybę w jajku i bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.

6 - Podajemy z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.










Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz