Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami, buraczkami, polane sosem.
Składniki:
plastry schabu 6 szt.
wędzony boczek 12 plasterków
kiszony ogórek
ugotowane, starte buraczki 2 szt.
cebula 1 szt.
ziemniaki 8 szt.
musztarda do posmarowania plastrów mięsa
sól
pieprz
smalec wieprzowy do smażenia
Składniki bulionu:
suszona włoszczyzna
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
lubczyk suszony 2 łyżki
sos sojowy ciemny 3-4 łyżki
mąka pszenna do zagęszczenia 3 łyżeczki
majeranek 1 łyżka
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól
woda 0,7l
Wykonanie bulionu:
Gotujemy wodę ze wszystkimi składnikami. Gotujemy do miękkości suszonych warzyw. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy do smaku.
Wykonanie:
Buraczki:
Wymyte buraczki ze skórką gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Obrane buraki trzemy na wiórki, doprawiamy pieprzem i solą, smażymy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą.
Danie:
Plastry mięsa rozbijamy na cienkie placki, przyprawiamy pieprzem i solą, smarujemy musztardą, układamy na każdy placek mięsa po 2 plasterki wędzonego boczku, kawałek kiszonego ogórka i cebuli, zwijamy i zaszywamy wykałaczkami. Każdy zraz obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec wieprzowy i układamy zrazy. Smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia ze wszystkich stron. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone zrazy wyjmujemy z patelni i wkładamy do garnka z przygotowanym bulionem warzywnym. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia zrazów. Gdy zrazy będą miękkie zagęszczamy mąką, dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku. Zrazy podajemy z ziemniakami i buraczkami, polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz