Uwielbiany przez wielu smakoszy potraw z kartofli, kartoflak kresowy. :) Użyłem dla porównania nie mąki pszennej tylko żytniej Typ-720. Kartoflak wyszedł super. Polecam :)
Składniki:
7 większych ziemniaków
3 jajka
mąka żytnia typ-720 0,5 szklanki
kasza manna 0,5 szklanki
1 parówka bez skóry
pół cebuli
Przyprawy:
1 łyżka soli morskiej
1 garść majeranku
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, pokrojoną w kostkę cebulę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, smarujemy olejem, wlewamy ciasto, wkładamy całą parówkę, polewamy wierzch olejem,i wkładamy foremkę do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz