Sernik jest o smaku waniliowym z rodzynkami, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch posypany cukrem pudrem.
Składniki:
biały ser twaróg z wiaderka z kawałkami laski wanilii 1 kg
jajka kurze 8 szt.
cukier trzcinowy 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
masło 20 dag
budyń waniliowy 80 g
rodzynki pół szklanki
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę i rodzynki dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku. Ostudzony sernik wyjmujemy z formy i polewamy polewą czekoladową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. Po leżakowaniu sernika w lodówce kroimy go na porcje i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz