czwartek, 11 lipca 2024

Domowe gołąbki.

 

Gołąbki z nadzieniem zrobionym z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, zawinięte w liście kapusty.

Składniki na 20 dużych gołąbków:

kapusta 25 sparzonych liści

mięso wieprzowe mielone z 3 ząbkami czosnku 1,6 kg

ryż 20 dag

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

marchew 2 szt.

liście laurowe 4 szt.

ziele angielskie 8 szt.

świeży lubczyk

natka pietruszki

koper

koncentrat pomidorowy 200 ml

Wykonanie:

W 2 szklankach wody gotujemy ryż. Gdy woda z ryżem zacznie się zagęszczać kończymy gotowanie, przykrywamy i czekamy 30 minut. Po 30 minutach ryż mieszamy, studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa z czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Gotowy farsz zawijamy w parzone liście kapusty, formując gołąbki. Na dno większego garnka układamy 2 liście kapusty, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojoną w plasterki marchew i gołąbki. Na wierzch kładziemy zielone natki lubczyku, pietruszki i koper. Przykrywamy wszystko 2 liśćmi kapusty, zalewamy wodą z łyżką soli i gotujemy do miękkości gołąbków około 60 minut. Po 60 minutowym gotowaniu możemy spróbować gołąbka czy jest dobry. Jeżeli jest dobry to bierzemy z garnka pół litra wywaru, mieszamy w nim 200 ml koncentratu pomidorowego, wlewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy jeszcze z 15 minut. Gotowe gołąbki możemy podać z pieczywem jak i z ugotowanymi ziemniakami i zrobionym sosem z wywaru w którym gotowały się gołąbki.



















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz