Gołąbki z nadzieniem zrobionym z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, zawinięte w liście kapusty.
Składniki na 20 dużych gołąbków:
kapusta 25 sparzonych liści
mięso wieprzowe mielone z 3 ząbkami czosnku 1,6 kg
ryż 20 dag
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
marchew 2 szt.
liście laurowe 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
świeży lubczyk
natka pietruszki
koper
koncentrat pomidorowy 200 ml
Wykonanie:
W 2 szklankach wody gotujemy ryż. Gdy woda z ryżem zacznie się zagęszczać kończymy gotowanie, przykrywamy i czekamy 30 minut. Po 30 minutach ryż mieszamy, studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa z czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Gotowy farsz zawijamy w parzone liście kapusty, formując gołąbki. Na dno większego garnka układamy 2 liście kapusty, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojoną w plasterki marchew i gołąbki. Na wierzch kładziemy zielone natki lubczyku, pietruszki i koper. Przykrywamy wszystko 2 liśćmi kapusty, zalewamy wodą z łyżką soli i gotujemy do miękkości gołąbków około 60 minut. Po 60 minutowym gotowaniu możemy spróbować gołąbka czy jest dobry. Jeżeli jest dobry to bierzemy z garnka pół litra wywaru, mieszamy w nim 200 ml koncentratu pomidorowego, wlewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy jeszcze z 15 minut. Gotowe gołąbki możemy podać z pieczywem jak i z ugotowanymi ziemniakami i zrobionym sosem z wywaru w którym gotowały się gołąbki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz