sobota, 20 lipca 2024

Smażone, panierowane kawałki cukinii.

 

Bardzo smaczne, smakiem przypominające smażone kanie, kawałki cukinii panierowane w bułce tartej i w jajku.

Składniki:

cukinia młoda 2 szt.

jajko kurze 3 szt.

bułka tarta

mąka pszenna

sól

pieprz ziołowy

olej do smażenia

Wykonanie:

Wymytą cukinię kroimy razem ze skórką (można bez skórki) w 1 centymetrowe podłużne plastry. Plastry doprawiamy pieprzem i solą. Nagrzewamy patelnię z olejem. Każdy plaster panierujemy podwójnie w jajku i bułce tartej zmieszanej z mąką i układamy na gorącej z olejem patelni. Smażymy na rumiany kolor z obydwu stron plastrów. Usmażone wykładamy na talerz i konsumujemy.






                                                                    Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz