poniedziałek, 5 sierpnia 2024

Kotlety mielone, ziemniaki i groszek z marchwią.

 

Dziś proponuję danie z kotletów mielonych, ziemniaków i sosu z groszkiem zielonym i marchwią.

Składniki:

ziemniaki 4 duże

groszek zielony z marchwią 1 słoik 500 ml

śmietana 18% 3 łyżki

pieprz ziołowy

skrobia ziemniaczana 1 łyżka

łopatka wieprzowa 1,5 kg

bułka tarta 3/4 szklanki

jajka 3 szt.

sól 1 łyżka płaska

pieprz 1 mała, płaska łyżeczka

czosnek 3 ząbki

cebula połowa

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mięso z łopatki płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy z wody. Mielimy przez sitko 4 mm razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy 15-20 minut, żeby dobrze wymieszały się składniki. Przykrywamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy z lodówki, formujemy kotlety i smażymy na w gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki i sos z groszku i marchwi. Sos przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, zagęszczamy skrobią ziemniaczaną i zabielamy śmietaną.  Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sosem z zielonego groszku i marchewki.






                                                                    Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz