piątek, 2 sierpnia 2024

Mielonka wieprzowa w batonach.

 

Bardzo smaczna mielonka z wieprzowej łopatki na kanapki, prosta w wykonaniu. Z podanego przepisu zrobiono 2 batony, każdy po 1 kg.

Surowiec:

mięso z wieprzowej łopatki 1,8 kg

skórki wieprzowe 20 dag

wywar z gotowania skór 10 % masy mięsnej

Przyprawy:

peklosól 18 g/kg

pieprz biały 3 g/kg

czosnek mielony 3 g/kg

gałka muszkatołowa mielona 1g/kg

skrobia ziemniaczana 3 % masy mięsnej

osłonki termokurczliwe 2 x po 45 cm

Wykonanie:

Mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręczniczkami papierowymi i kroimy w kostkę 4x4 cm. Pokrojone w kostkę mięso umieszczamy w większej misce, dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy do równomiernego rozprowadzenia peklosoli w mięsie. Tak wymieszane z peklosolą mięso szczelnie przykrywamy spożywczą folią i peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-7 stopni Celsjusza. Po 24 godzinach peklowania mielimy wszystkie mięso przez sitko 10 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy wymieszane w emulsji zrobionej z gotowanych, zmielonych oraz zblendowanych skór z wywarem z ich gotowania, razem z przyprawami i dokładnie wyrabiamy do kleistości farszu. Gotowym farszem napełniamy wcześniej wymoczone w ciepłej wodzie osłonki. Napełnione osłonki zawiązujemy i parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza 75 minut, do 68 stopni Celsjusza w środku batonu. Sparzone batony studzimy w zimnej wodzie i ostudzone umieszczamy w lodówce. Po kilkunastu godzinach możemy konsumować.









                                                                     Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz