Bardzo smaczny, dobrze smarowalny pasztet kremowy z mięs wieprzowych i wątróbek z indyka, doprawiony przyprawami. Idealne smarowidło do pieczywa.
Składniki:
boczek wieprzowy 30 dag
ścinki z obróbki schabu 70 dag
podgardle 1 kg
wątróbki z indyka 90 dag
cebula 1 duża
wywar z gotowania mięs 60 % masy mięsnej
Przyprawy:
pieprz biały mielony do smaku 3 g/kg
pieprz czarny mielony do smaku 3 g/kg
pieprz ziołowy do smaku 3 g/kg
sól do smaku
peklosól 1 łyżeczka
ziele angielskie 8 szt.
liście laurowe 4 szt.
gałka muszkatołowa pół łyżeczki
Wykonanie:
Wymyte mięsa gotujemy z solą peklową, zielem angielskim i liśćmi laurowymi do miękkości mięs. Mięsa muszą być bardzo miękkie. Ugotowane mięsa studzimy a w międzyczasie mielimy przez sitko 2 mm oczyszczone wątróbki z cebulą. Zmielone wątróbki z cebulą dodatkowo rozdrabniamy jeszcze blenderem na papkę. Ostudzone mięsa także mielimy przez te samo sitko. Do zmielonego mięsa dodajemy papkę z wątróbek i cebuli, dodajemy przyprawy i całość po wymieszaniu rozdrabniamy jeszcze blenderem dodając wywar z gotowanych mięs. Masa do pasztetu musi być rzadka. Gotową masą napełniamy słoiczki. Napełnione, zamknięte słoiczki pasteryzujemy 60 minut. Po pasteryzacji studzimy i ostudzone przechowujemy w lodówce.
a watrobka i cebulka surowe? czy przesmazone
OdpowiedzUsuń