niedziela, 4 sierpnia 2024

Pasztet kremowy.

 

Bardzo smaczny, dobrze smarowalny pasztet kremowy z mięs wieprzowych i wątróbek z indyka, doprawiony przyprawami. Idealne smarowidło do pieczywa.

Składniki:

boczek wieprzowy 30 dag

ścinki z obróbki schabu 70 dag

podgardle 1 kg

wątróbki z indyka 90 dag

cebula 1 duża

wywar z gotowania mięs 60 % masy mięsnej

Przyprawy:

pieprz biały mielony do smaku 3 g/kg

pieprz czarny mielony do smaku 3 g/kg

pieprz ziołowy do smaku 3 g/kg

sól do smaku 

peklosól 1 łyżeczka 

ziele angielskie 8 szt.

liście laurowe 4  szt.

gałka muszkatołowa pół łyżeczki


Wykonanie:

Wymyte mięsa gotujemy z solą peklową, zielem angielskim i liśćmi laurowymi do miękkości mięs. Mięsa muszą być bardzo miękkie. Ugotowane mięsa studzimy a w międzyczasie mielimy przez sitko 2 mm oczyszczone wątróbki z cebulą. Zmielone wątróbki z cebulą dodatkowo rozdrabniamy jeszcze blenderem na papkę. Ostudzone mięsa także mielimy przez te samo sitko. Do zmielonego mięsa dodajemy papkę z wątróbek i cebuli, dodajemy przyprawy i całość po wymieszaniu rozdrabniamy jeszcze blenderem dodając wywar z gotowanych mięs. Masa do pasztetu musi być rzadka. Gotową masą napełniamy słoiczki. Napełnione, zamknięte słoiczki pasteryzujemy 60 minut. Po pasteryzacji studzimy i ostudzone przechowujemy w lodówce.



                                                                   



                                                                         Smacznego !!!

1 komentarz: