sobota, 3 sierpnia 2024

Pieczone skrzydełka z kurczaka z ziemniakami.

 

Pieczone skrzydełka razem z ziemniakami i cebulą, podane z buraczkami.

Składniki:

skrzydełka z kurczaka 8 szt.

ziemniaki 6 szt.

cebula 1 szt.

buraki 2 szt.

pieprz kolorowy 1 łyżeczka (młotkowany)

pieprz czarny 1 łyżeczka (młotkowany)

czosnek granulowany 1 łyżeczka

papryka mielona, słodka 1 łyżka

sól 1 łyżeczka

olej rzepakowy

Wykonanie:

Buraczki:


Wymyte buraczki gotujemy ze skórką do ich miękkości. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i trzemy na wiórki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła Dodajemy starte buraczki, 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem. Całość dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy cebula zrobi się miękka kończymy duszenie.

Danie:

Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Przyprawami wymieszanymi z olejem nacieramy skrzydełka, wkładamy do pojemnika, i odstawiamy przykryty pojemnik na dobę do lodówki. W dniu pieczenia przyprawami nacieramy obrane ziemniaki i pokrojoną cebulę. Skrzydełka układamy w brytfance na wcześniej wyłożonym dnie cebulą, obkładamy ziemniakami. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone skrzydełka z ziemniakami podajemy z przygotowanymi buraczkami.







                                                                    Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz