czwartek, 1 sierpnia 2024

Schab wieprzowy bez kości wędzony.

 

Kolejny wędzony schab środkowy, wieprzowy bez kości.

UWAGA!!! Wędzony metodą garnkową 3 godziny na zrębkach olcha.

Surowiec:

Schab wieprzowy bez kości 1,1 kg

Przyprawy:

czosnek

liście laurowe 6

ziele angielskie 10 ziaren

peklosól 57 gram

cukier 10 gram

Peklowanie na mokro:

Według tabeli "Dziadka" ilość dni peklowania 4.

W 250 ml. wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu przelewamy przez sitko. Do odcedzonego, schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Ilość peklosoli, cukru i wody podaje tabela Dziadka, w zależności którą opcję wybierzemy. Ja wybrałem opcję mniej słoną. Mieszamy i taką solanką zalewamy przygotowane mięso. Zalane mięso umieszczamy do lodówki.

Wykonanie:

Ze schabu ścinamy błonę i warstwy przyrośnięte. Schab musi być bez żadnych widocznych błon. Podczas peklowania, mięso codziennie przewracamy. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzimy na zrębkach drobnych typu Borniak - olcha, 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. Wyjmujemy uwędzony schab z gara w którym wędziliśmy, płuczemy pod gorącą wodą i obsuszamy ręczniczkami papierowymi. Wieszamy na kiju na kilka godzin i ostudzony wkładamy do lodówki.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz