Sos ugotowany z wieprzowej łopatki z dodatkiem pokrojonych w kostkę warzyw oraz suszonych warzyw. Sos podajemy z parzoną kaszą gryczaną i marynowanym ogórkiem.
Składniki:
łopatka wieprzowa 1,5 kg
czerwona papryka 1 szt.
cebula 2 szt.
marchew 1 szt.
suszone warzywa 3 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
gałka muszkatołowa pół łyżeczki
mielona papryka słodka 1 łyżka
suszony czosnek do smaku
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
majeranek według swego smaku
sos sojowy ciemny 3 łyżki
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
woda 2 litry
olej rzepakowy 4 łyżki
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
kasza gryczana palona
marynowane ogórki
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy większą patelnię razem z olejem i przekładamy mięso na gorącą patelnię. Smażymy do lekkiego zarumienienia się mięsa. W między czasie kroimy cebulę w ćwierć plastry, paprykę w kostkę, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem. Gdy mięso będzie zarumienione dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa. Podczas duszenia mięsa z warzywami przygotowujemy warzywny bulion. Zagotowujemy 2 litry wody z domową pastą rosołową, pokrojoną w kostkę marchwią, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem w ziarenkach i suszonymi warzywami. Gotujący się bulion doprawiamy suchymi przyprawami i dodajemy ciemny sos sojowy. Jak na patelni mięso i warzywa będą miękkie to przekładamy zawartość patelni do gotującego się bulionu, mieszamy i gotujemy około10 minut. Całość zagęszczamy mąką pszenną i chwilę jeszcze gotujemy. Ugotowany sos podajemy na gorąco z kaszą gryczaną i marynowanym ogórkiem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz