sobota, 26 października 2024

Kasza gryczana z wieprzowym sosem i ogórkiem marynowanym.

 

Sos ugotowany z wieprzowej łopatki z dodatkiem pokrojonych w kostkę warzyw oraz suszonych warzyw. Sos podajemy z parzoną kaszą gryczaną i marynowanym ogórkiem.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg

czerwona papryka 1 szt.

cebula 2 szt.

marchew 1 szt.

suszone warzywa 3 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

gałka muszkatołowa pół łyżeczki

mielona papryka słodka 1 łyżka

suszony czosnek do smaku

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 8 szt.

majeranek według swego smaku

sos sojowy ciemny 3 łyżki

domowa pasta rosołowa 2 łyżki

woda 2 litry

olej rzepakowy 4 łyżki

mąka pszenna do zagęszczenia sosu

kasza gryczana palona

marynowane ogórki

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy większą patelnię razem z olejem i przekładamy mięso na gorącą patelnię. Smażymy do lekkiego zarumienienia się mięsa. W między czasie kroimy cebulę w ćwierć plastry, paprykę w kostkę, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem. Gdy mięso będzie zarumienione dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa. Podczas duszenia mięsa z warzywami przygotowujemy warzywny bulion. Zagotowujemy 2 litry wody z domową pastą rosołową, pokrojoną w kostkę marchwią, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem w ziarenkach i suszonymi warzywami. Gotujący się bulion doprawiamy suchymi przyprawami i dodajemy ciemny sos sojowy. Jak na patelni mięso i warzywa będą miękkie to przekładamy zawartość patelni do gotującego się bulionu, mieszamy i gotujemy około10 minut. Całość zagęszczamy mąką pszenną i chwilę jeszcze gotujemy. Ugotowany sos podajemy na gorąco z kaszą gryczaną i marynowanym ogórkiem.



                                                         Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz