Bardzo smaczna ryba morska, usmażona z panierką z mąki, umieszczana w słoiku i zalana zalewą octową. Po ostudzeniu słoików z usmażoną rybą wstawiamy słoiki do lodówki, z zalewy robi się delikatna, bardzo smaczna galaretka.
Składniki:
filet z miruny 6 sztuk
olej do smażenia
pieprz ziołowy
sól
mąka do panierowania
Sposób przygotowania:
Ryby osuszyć, posolić, po pieprzyć, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Ostudzone wkładamy do słoja, wkładamy z zalewy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy chłodną zalewą octową.
Zalewa octowa:
Składniki:
0,5 szklanki octu 10 %
2,5 szklanki wody
1 dużą cebulę
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
ziele angielskie 10-12
liść laurowy 4-5
Wykonanie zalewy:
Wlewamy ocet z wodą do garnczka, dodajemy pokrojoną cebulę w piórka, liście laurowe, 10-12 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki cukru i sól do smaku. Zagotowujemy, dodajemy żelatynę, mieszamy i czekamy aż ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz