czwartek, 10 października 2024

Miruna smażona, zrobiona w zalewie octowej.

 

Bardzo smaczna ryba morska, usmażona z panierką z mąki, umieszczana w słoiku i zalana zalewą octową. Po ostudzeniu słoików z usmażoną rybą wstawiamy słoiki do lodówki,  z zalewy robi się delikatna, bardzo smaczna galaretka.

Składniki:

filet z miruny 6 sztuk

olej do smażenia

pieprz ziołowy

sól

mąka do panierowania

Sposób przygotowania:

Ryby osuszyć, posolić, po pieprzyć, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Ostudzone wkładamy do słoja, wkładamy z zalewy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy chłodną zalewą octową.

Zalewa octowa:

Składniki:

0,5 szklanki octu 10 % 

2,5 szklanki wody 

1 dużą cebulę

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki żelatyny

ziele angielskie 10-12

liść laurowy 4-5

Wykonanie zalewy:

Wlewamy ocet z wodą do garnczka, dodajemy pokrojoną cebulę w piórka, liście laurowe, 10-12 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki cukru i sól do smaku. Zagotowujemy, dodajemy żelatynę, mieszamy i czekamy aż ostygnie.







                                                                         Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz