czwartek, 24 października 2024

Rurki z kremem.

 

Bardzo smaczne rurki z ciasta francuskiego, nadziane kremem o smaku czekoladowym oraz kremem do karpatki. Takie rurki są idealne do porannej lub popołudniowej kawy. Z podanego przepisu wychodzi 34 rurki.

Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania

jajko 1 szt. do posmarowania

kolorowa posypka do posypania

krem o smaku czekoladowym 2 opak.

krem do karpatki 1 opak.

masło 200 g

mleko 500 ml

Wykonanie rurek:

Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na 34 równych pasków, po 17 pasków z opakowania. Paski ciasta nawijamy na posmarowane masłem foremki. Nawinięte ciasto na foremkach smarujemy jajkiem i posypujemy kolorową posypką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 15-20 minut, do zarumienienia się rurek( czas pieczenia jest na opakowaniu ciasta francuskiego). Upieczone rurki delikatnie ściągamy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką do rurek. Krem robimy według instrukcji podanej na opakowaniu. Nadziane kremem rurki wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy konsumować jako dodatek słodki do popołudniowej lub porannej kawy.








                                                           Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz