czwartek, 31 października 2024

Smażona miruna z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem.

 

Panierowane w jajku i mące filety miruny podane z pieczonymi ziemniakami i marynowanym ogórkiem.

Składniki:

4 filety miruny

ziemniaki 6 szt. 

1 jajko - do panierowania

mąka pszenna - do panierowania

sól do smaku 

pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

olej rzepakowy do smażenia

marynowane ogórki

Wykonanie:

Filety z Miruny doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, panierujemy w rozbełtanym jajku i mące. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. W między czasie pieczemy bez tłuszczu pokrojone ziemniaki. Usmażone kawałki fileta podajemy z upieczonymi ziemniakami oraz z marynowanym ogórkiem.


                                              Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz