piątek, 25 października 2024

Smażona wątróbka, ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej.

 

Smażona drobiowa wątróbka z cebulą podana z ziemniakami i surówką zrobioną z domowego kiszenia kapustą.

Składniki:

wątróbka z indyka 50 dag

cebula 2 szt.

ziemniaki 8 szt.

tłuszcz do smażenia 

kiszona kapusta 50 dag

oliwa 2 łyżki

cebula mała

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

mąka pszenna do obtaczania wątróbki

Wykonanie:

Wątróbkę czyścimy z żył i ścięgien, płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. Wymoczoną wątróbkę odciskamy z wody i zalewamy mlekiem. Zalaną mlekiem wątróbkę wstawiamy do lodówki na noc. Przygotowujemy wątróbkę dzień wcześniej. Wymoczoną wątróbkę w mleku odciskamy z mleka, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę doprawioną solą i pieprzem ziołowym. W między czasie gotujemy ziemniaki i z kiszonej kapusty robimy surówkę z pokrojoną w kostkę cebulą, do surówki dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wątróbki są już usmażone dodajemy wcześniej usmażoną cebulę. Usmażoną wątróbkę podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.





                                                  Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz