Puszysty, bardzo delikatny biszkopt kakaowy zrobiony z 5 składników.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
Biszkopt:
jajka kurze 7 szt.
drobny cukier pół szklanki (szklanka o pojemności 250 ml)
mąka tortowa 3/4 szklanki (szklanka o pojemności 250 ml)
kakao 3 łyżki
zimna woda 5 łyżek
Wykonanie biszkoptu:
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy wodę, stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz