niedziela, 10 listopada 2024

Kopytka z ziemniaków, bez jajek.

 


Kopytka, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, bez użycia jajek. Gotowe, ciepłe kopytka możemy podać z sosem lub okraszone skwarkami z cebulą, jak również podsmażone na patelni okraszone i z dodatkiem surówki z pekińskiej kapusty lub innej.

Składniki:

ziemniaki 6 szt.

mąka pszenna pół szklanki (125 ml)

sól do smaku

surówka z pekińskiej surówki

Okrasa:

cebula 1 szt.

kawałek cienkiej kiełbasy

tłuszcz

Wykonanie:

Gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, odlewamy z nich wodę, odparowujemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Z ciasta wałkujemy długie rolki i tniemy z nich kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch. Gotowe, ciepłe kopytka możemy podać z sosem lub okraszone skwarkami z cebulą, jak również podsmażone na patelni okraszone i z dodatkiem surówki.









                                              Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz