Krokiety zrobione z kiszonej kapusty i suszonych prawdziwków.
Składniki do farszu:
suszone prawdziwki 5 dag
kiszona kapusta 2 kg
Przyprawy do smaku:
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól
majeranek
mielone ziele angielskie
liść laurowy
Ciasto na 16 placków o średnicy 25 cm :
jajka kurze 6 szt.
mleko 3 szklanki
ciepła przegotowana woda 3 szklanki
olej 6 łyżek
mąka pszenna Typ - 450 4,5 szklanki
sól pół łyżeczki
Wykonanie ciasta:
Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę, sól i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.
Wykonanie farszu:
Suszone grzyby płuczemy i chwilę moczymy w zimnej wodzie, odciskamy i gotujemy do ich miękkości. Odciskamy z soku kapustę i wkładamy ją do garnka w którym gotują się grzyby. Gotujemy do miękkości kapusty i grzybów. Po ugotowaniu studzimy na sicie i odciskamy z wody. Odciśniętą kapustę z grzybami mielimy maszynką do mięsa. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Wykonanie krokietów:
Nagrzewamy patelnię, smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy chochlą ciasto, równo rozprowadzamy po patelni. Gdy placek będzie można przesuwać na patelni, przewracamy go na drugą stronę, jak kto umie i smażymy na drugiej stronie do momentu przesuwania się placka na patelni. Usmażone placki zsuwamy na odwróconą do góry dnem miskę i układamy na niej usmażone placki. Gdy usmażymy wszystkie placki to przystępujemy do formowania krokietów. Odlewamy 1 chochlę ciasta do miseczki, ciasto będzie potrzebne do sklejenia krokietów przed smażeniem. Rozkładamy placek, nakładamy 2 łyżki farszu na brzeg placka, zakładamy boczne brzegi placka do środka i zwijamy w rulon. Uformowane krokiety układamy na talerz końcówką placka do dołu. Uformowane krokiety maczamy w płynnym cieście i smażymy na gorącej patelni do ich zarumienienia z obu stron. Krokiety podajemy ciepłe wraz z czerwonym barszczykiem, lub jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz