Mielonka zrobiona jest z mięsa z szynki, takie z tłuszczem. Do farszu dodany jest niedźwiedzi czosnek. Farsz taki podobny do farszu z kiełbasy drwala. Mielonka jest super smaczna i prosta w wykonaniu.
Surowiec:
mięso z szynki, nie chude 1,4 kg
Przyprawy:
peklosól 18 g/kg
czosnek niedźwiedzi ile kto lubi ja dałem 1 łyżkę stołową
pieprz czarny 3 g/kg
czosnek granulowany 2 g/kg
zimna woda lub wywar z gotowanego mięsa 10% ( w razie potrzeby)
Wykonanie:
Mięso kroimy w kawałki 4x4 cm, dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy do momentu wchłonięcia peklosoli w mięso. Mięso umieszczamy w pojemniku i odstawiamy do peklowania się na 48 godzin. Po procesie peklowania mielimy połowę przez szarpak a drugą połowę przez sitko 12 mm. Przyprawy i czosnek niedźwiedzi dodajemy do wywaru lub wody i dodajemy do zmielonego mięsa. Dobrze wyrabiamy, można przepuścić kilka razy przez maszynkę bez noża lub nadziewarkę. Wyrobionym farszem napełniamy słoiczki, zakręcamy dekielki i parzymy w 100 stopniach Celsjusza 60 minut. Mielonka jest smakowita i prosta w wykonaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz