Zupę cebulową podajemy z grzankami posypanej szczypiorkiem.
Składniki:
cebula 4 szt. mniejsze
marchew 1 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
ziemniaki 1 szt. duży
chleb 3 kromki
śmietanka kremówka 30 % - 100 ml
drobno starty ser cheddar lub parmezanu 20 g
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz cayenne do smaku
masło 1 łyżka
bulion warzywny 1 litr
Wykonanie:
Zagotowujemy bulion do którego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na wiórki marchewkę i korzeń pietruszki, gotujemy do miękkości. Pokrojone w kostkę cebule szklimy na gorącym maśle. Zeszkloną cebulę dodajemy do bulionu i gotujemy kilka minut. Po kilkuminutowym gotowaniu wyłączamy grzanie i dodajemy do zupy starty ser i śmietankę. Całość dokładnie rozdrabniamy blenderem oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. W między czasie kromki chleba kroimy w kostkę, i smażymy gorącym maśle robiąc chrupiące zarumienione grzanki. Gotową zupę krem podajemy z grzankami, posypaną pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz