piątek, 1 listopada 2024

Zupa cebulowa krem.

 


Zupę cebulową podajemy z grzankami posypanej szczypiorkiem. 

Składniki:

cebula 4 szt. mniejsze

marchew 1 szt.

korzeń pietruszki 1 szt.

ziemniaki 1 szt. duży

chleb 3 kromki

śmietanka kremówka 30 % - 100 ml 

drobno starty ser cheddar lub parmezanu 20 g 

sól do smaku

pieprz do smaku

pieprz cayenne do smaku

masło 1 łyżka

bulion warzywny 1 litr

Wykonanie:

Zagotowujemy bulion do którego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na wiórki marchewkę i korzeń pietruszki, gotujemy do miękkości. Pokrojone w kostkę cebule szklimy na gorącym maśle. Zeszkloną cebulę dodajemy do bulionu i gotujemy kilka minut. Po kilkuminutowym gotowaniu wyłączamy grzanie i dodajemy do zupy starty ser i śmietankę. Całość dokładnie rozdrabniamy blenderem oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. W między czasie kromki chleba kroimy w kostkę, i smażymy gorącym maśle robiąc chrupiące zarumienione grzanki. Gotową zupę krem podajemy z grzankami, posypaną pokrojonym szczypiorkiem.




                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz