Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Składniki:
plastry schabu 2 szt.
kluski śląskie
smażone buraczki
tłuszcz do smażenia
mąka do obtaczania plastrów schabu
Wykonanie:
Kluski śląskie:
Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem, mąką pszenną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką mają mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 3 cm kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, w każdej klusce odciskamy odwrotną stroną drewnianej łyżki dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.
Składniki na buraczki:
burak ćwikłowy 3 szt.
cebula połowa
sól
pieprz
Opcjonalnie:
sok z cytryny
Wykonanie buraczków:
Wymyte buraczki gotujemy w skórkach do ich miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez małe oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.
Danie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone bitki podajemy z kluskami śląskimi i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz