niedziela, 22 grudnia 2024

Kapuśniak z kiszonej swojskiej kapusty na wieprzowych ogonach.

 

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych ogonach.

Składniki:

0,5 słoika 900 ml kiszonej swojskiej kapusty

1 kg ogonów wieprzowych bez skóry

2 łyżki domowej kostki rosołowej

4 ziemniaki

2 garści kaszy jęczmiennej pęczak

puszka pokrojonych pomidorów

1 litr wywaru z gotowania kapusty kiszonej z suszonymi pieczarkami i prawdziwkami

Przyprawy:

majeranek, czerwona słodka papryka w proszku

ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i sól do smaku.

Wykonanie:

W 1 litrze wody gotuję wymyte ogony wieprzowe (około 1 godziny), po godzinie gotowania łyżką cedzakową wyjmuję ogony i wrzucam wymyte pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane mięsko z ogonów. Gdy ziemniaki są miękkie wlewam wywar z kapusty (1 litr) i wrzucam wypłukaną kaszę pęczak oraz kapustę kiszoną. Po włożeniu kapusty gotuję 1 godzinę i próbuję smak oraz miękkość kapusty. Gdy kapusta jest miękka dodaję puszkę pokrojonych pomidorów, doprawiam przyprawami do smaku i jeszcze raz próbuję smak zupy i jak pasuje smak wyłączam gotowanie i wlewam kapuśniak do miseczki i konsumuję wraz ze świeżym chlebkiem razowym.





                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz