Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych ogonach.
Składniki:
0,5 słoika 900 ml kiszonej swojskiej kapusty
1 kg ogonów wieprzowych bez skóry
2 łyżki domowej kostki rosołowej
4 ziemniaki
2 garści kaszy jęczmiennej pęczak
puszka pokrojonych pomidorów
1 litr wywaru z gotowania kapusty kiszonej z suszonymi pieczarkami i prawdziwkami
Przyprawy:
majeranek, czerwona słodka papryka w proszku
ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i sól do smaku.
Wykonanie:
W 1 litrze wody gotuję wymyte ogony wieprzowe (około 1 godziny), po godzinie gotowania łyżką cedzakową wyjmuję ogony i wrzucam wymyte pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane mięsko z ogonów. Gdy ziemniaki są miękkie wlewam wywar z kapusty (1 litr) i wrzucam wypłukaną kaszę pęczak oraz kapustę kiszoną. Po włożeniu kapusty gotuję 1 godzinę i próbuję smak oraz miękkość kapusty. Gdy kapusta jest miękka dodaję puszkę pokrojonych pomidorów, doprawiam przyprawami do smaku i jeszcze raz próbuję smak zupy i jak pasuje smak wyłączam gotowanie i wlewam kapuśniak do miseczki i konsumuję wraz ze świeżym chlebkiem razowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz