Pyszny salceson zrobiony z tylnej golonki wieprzowej i łopatki wieprzowej w słoiczkach.
Składniki:
golonka wieprzowa tylna 1 szt. 1 kg
łopatka wieprzowa 1 kg
słoiczki
Przyprawy:
pieprz kolorowy, tłuczony 3 g/kg
czosnek 5 g/kg
kminek 4 g/kg
liście laurowe 6 szt.
ziele angielskie 8-10 szt.
majeranek 2 łyżki
sól do smaku
żelatyna spożywcza 50 g
wywar z gotowania 700 ml
Gotowanie:
Mięsa zalewamy wodą do ich zakrycia, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 60 minut, do miękkości mięs, nie rozgotowując. Ugotowane mięsa studzimy.
Rozdrabnianie:
Mięsa oddzielamy od kości. Mięso obrane z kości z golonki i łopatki kroimy w większą kostkę (2x2 lub 3x3 cm). Skórę kroimy w paski 0,5x2 cm.
Przygotowanie salcesonu:
Do rozdrobionego mięsa dodajemy przyprawy, mieszamy. W razie potrzeby możemy dosolić. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowane słoiczki. Mięsa w słoiczkach zalewamy rozpuszczoną żelatyną w wywarze z gotowania mięs. Każdy słoiczek dokładnie zamykamy.
Pasteryzacja:
Słoiczki gotujemy 40 minut.
Studzenie:
Studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz