sobota, 20 lutego 2016

Kiszka ziemniaczana po Wileńsku



Kiszka ziemniaczana zrobiona według przepisu z Wileńszczyzny. Jest bardzo smaczna.


Składniki:

4 kg ziemniaków typ kulinarny - BC
jelito wołowe 50 - 55 mm średnicy 4 metry
boczek wędzony lub surowy 500 gram
4 jajka
cebula 2 sztuki
majeranek 2-3 łyżki stołowe (w zależności jak kto lubi)
1 stołowa łyżka soli
pieprz mała łyżeczka
pieprz ziołowy mała łyżeczka
czerwona słodka papryka mała łyżeczka

Wykonanie:

1 - Obieramy, myjemy i trzemy ziemniaki na pulpę.
2 -  Jelita wołowe płuczemy z soli o moczymy minimum 90 minut.
3 - Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy, ostudzone dodajemy do pulpy ziemniaczanej.
4 - Wbijamy 4 jajka oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).
5 - Za pomocą lejka o dużej średnicy i foliowego woreczka napełniamy jelita na luźno.
6 - Kawałki kiszek układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem.
7 - Po ułożeniu kiszek na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy jedną kiszkę żeby wyszło powietrze.
8 - Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem każdą kiszkę.
9 - Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się na złoty kolor.
10 - Po 50 minutach pieczenia kiszki przewracamy na drugą stronę i podpiekamy z drugiej strony.
11 - Kiszki piekły się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.






















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz