Składniki:
- 500 g. mięsa mielonego wieprzowego
- 5 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 3 duże łyżki smalcu gęsiego (może być wieprzowy)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka lubczyku
- 200 g. sera żółtego tartego
Przygotowanie:
- 250 g. opakowanie makaronu cannelloni 12 rurki plus połamane kawałki
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy wcześniej starte pieczarki na wiórki i smażymy pod przykryciem około 30 minut. Połowę ostudzonych, usmażonych pieczarek z cebulą dodajemy do mięsa mielonego, przyprawiamy pieprzem, dodajemy czosnek, sól, bazylię, tymianek. Rurki Cannelloni nadziewamy farszem ( tyle ile wejdzie do rurki ). Na spód formy do pieczenia wlewamy warstwę sosu pieczarkowego, układamy nadziane rurki Cannelloni, następnie całość polewamy pozostałym sosem. Zapiekamy 40 minut w piekarniku 180 st.C (termoobieg). Po zapieczeniu wyjmujemy formę i całość zasypujemy tartym serem Mozzarella i podpiekamy kolejne 5 minut.
Trzemy na wiórki pieczarki.
Cebulę podsmażamy na odrobinie smalcu gęsiego ze skwarkami.
Do podsmażonej cebuli dodajemy wiórki pieczarek.
Mieszamy i smażymy pod przykryciem
Drobno pokrojoną część zielonego pora.
Po dodaniu pora i lubczyku smażymy 10 minut i dodajemy 2 łyżki śmietany 18%, mieszamy i chwilę dusimy na wolnym ogniu.
Gotowy sos pieczarkowy.
Rurki Cannelloni gotowe do nadziewania farszem.
Rurki Cannelloni gotowe do nadziewania farszem.
Pieczarki usmażone z cebulką i dodaną śmietaną dodajemy i mieszamy z mielonym mięsem.
Pieczarki usmażone z cebulką i dodaną śmietaną dodajemy i mieszamy z mielonym mięsem.
Gotowy farsz do nadziewania rurek Cannelloni
Na spód formy wlewamy warstwę sosu pieczarkowego z dodatkiem tartego sera.
Nadziewamy rurki Cannelloni farszem i układamy w formie do pieczenia.
Nadziewamy rurki Cannelloni farszem i układamy w formie do pieczenia.
Nadziewamy rurki Cannelloni farszem i układamy w formie do pieczenia.
Tak ułożone nadziane farszem rurki, po środku ułożone popękane rurki, zalewamy sosem pieczarkowym pomieszanym z tartym serem Mozzarellą.
Sos pieczarkowy pomieszany z serem Mozzarellą.
Zalewamy nadziane rurki Cannelloni warstwowo sosem pieczarkowym.
Zalewamy nadziane rurki Cannelloni warstwowo sosem pieczarkowym.
Podpieczoną potrawę posypujemy startym serem Mozzarellą i ponownie podpiekamy 5 minut w temp. 180 st.C.
Podpieczoną potrawę posypujemy startym serem Mozzarellą i ponownie podpiekamy 5 minut w temp. 180 st.C.
Gotowe Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pieczarkowym.
Gotowe Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pieczarkowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz