czwartek, 18 lutego 2016

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pieczarkowym


Składniki:
- 500 g. mięsa mielonego wieprzowego
- 5 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 3 duże łyżki smalcu gęsiego (może być wieprzowy)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka lubczyku
- 200 g. sera żółtego tartego
Przygotowanie:

- 250 g. opakowanie makaronu cannelloni 12 rurki plus połamane kawałki

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy wcześniej starte pieczarki na wiórki i smażymy pod przykryciem około 30 minut. Połowę ostudzonych, usmażonych pieczarek z cebulą dodajemy do mięsa mielonego, przyprawiamy pieprzem, dodajemy czosnek, sól, bazylię, tymianek. Rurki Cannelloni nadziewamy farszem ( tyle ile wejdzie do rurki ). Na spód formy do pieczenia wlewamy warstwę sosu pieczarkowego, układamy nadziane rurki Cannelloni, następnie całość polewamy pozostałym sosem. Zapiekamy 40 minut w piekarniku 180 st.C (termoobieg). Po zapieczeniu wyjmujemy formę i całość zasypujemy tartym serem Mozzarella i podpiekamy kolejne 5 minut.


Trzemy na wiórki pieczarki.

Starte na wiórki pieczarki, cebula pokrojona w kostkę i 500 gram mielonego mięsa.



  Cebulę podsmażamy na odrobinie smalcu gęsiego ze skwarkami.


 Do podsmażonej cebuli dodajemy wiórki pieczarek. 


Mieszamy i smażymy pod przykryciem


Do usmażonych pieczarek z cebulką dodajemy poniższe składniki.


Drobno pokrojony, mrożony lubczyk. 


     Drobno pokrojoną część zielonego pora.


Po dodaniu pora i lubczyku smażymy 10 minut i dodajemy 2 łyżki śmietany 18%, mieszamy i chwilę dusimy na wolnym ogniu.


Gotowy sos pieczarkowy.


         Połowa smażonych pieczarek z cebulką i śmietaną, jako dodatek do mielonego mięsa.


 Rurki Cannelloni gotowe do nadziewania farszem.


Rurki Cannelloni gotowe do nadziewania farszem.


 Pieczarki usmażone z cebulką i dodaną śmietaną dodajemy i mieszamy z mielonym mięsem.


   Pieczarki usmażone z cebulką i dodaną śmietaną dodajemy i mieszamy z mielonym mięsem.


 Gotowy farsz do nadziewania rurek Cannelloni


Na spód formy wlewamy warstwę sosu pieczarkowego z dodatkiem tartego sera.


 Nadziewamy rurki Cannelloni farszem i układamy w formie do pieczenia.


Nadziewamy rurki Cannelloni farszem i układamy w formie do pieczenia.


Nadziewamy rurki Cannelloni farszem i układamy w formie do pieczenia.


 Tak ułożone nadziane farszem rurki, po środku ułożone popękane rurki, zalewamy sosem      pieczarkowym pomieszanym z tartym serem Mozzarellą.


Tak ułożone nadziane farszem rurki, po środku ułożone popękane rurki, zalewamy sosem      pieczarkowym pomieszanym z tartym serem Mozzarellą.


Sos pieczarkowy pomieszany z serem Mozzarellą.


  Zalewamy nadziane rurki Cannelloni warstwowo sosem pieczarkowym.


 Zalewamy nadziane rurki Cannelloni warstwowo sosem pieczarkowym.


Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 40 minut w temp. 180 st.C.


Podpieczoną potrawę posypujemy startym serem Mozzarellą i ponownie podpiekamy 5 minut  w temp. 180 st.C.


Podpieczoną potrawę posypujemy startym serem Mozzarellą i ponownie podpiekamy 5 minut  w temp. 180 st.C.



 Gotowe Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pieczarkowym.


 Gotowe Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pieczarkowym.





Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz