farsz do pierogów
składniki:
800 g mięsa wieprzowego mielonego (łopatka)
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 jajko
majeranek
czosnek granulowany
wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i mielimy przez sitko 3-4 mm razem z cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym. Wbijamy jajko i wyrabiamy około 10 minut farsz. Po wyrobieniu farszu, przykrywamy pojemnik z farszem folią i wstawiamy go do lodówki na godzinę żeby przegryzł się przyprawami. Po godzinie farsz jest gotowy do nadziewania go w pierogi.
ciasto
składniki:
6 szklanek mąki
4 jajka
mała płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
2 szklanki ciepłej wody
wykonanie:
Z podanych składników na ciasto, zagniatamy ciasto dodając stopniowo ciepłą wodę. Ciasto powinno być elastyczne. Wałkujemy cienkie placki i nakładamy małe porcje nadzienia. Przykrywamy kulki z nadzienia zagiętym,nałożonym paskiem ciasta i maszynką do pierogów odciskamy kształtne pierogi. Pierogi wkładamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podajemy z okrasą lub ze śmietaną.
Wersja smażona na drugi dzień,pycha :)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz