poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Pierogi z serem o smaku waniliowym.


składniki na farsz:

twaróg 25 dkg.
1 opakowanie cukru waniliowego
Troszkę śmietany

wykonanie farszu:

Twaróg i pozostałe składniki w miseczce dobrze mieszamy zgniatając widelcem na farsz odpowiedniej gęstości.

ciasto

składniki:

1 szklanka mąki
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka oleju
pół szklanki ciepłej wody

wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto dodając stopniowo ciepłą wodę. Ciasto powinno być elastyczne. Wałkujemy cienkie placki i nakładamy małe porcje nadzienia. Przykrywamy kulki z nadzienia zagiętym,nałożonym paskiem ciasta i maszynką do pierogów odciskamy kształtne pierogi. Zrobione pierogi układamy na wysypanej mąką desce. Pierogi wkładamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podajemy z ze śmietaną posypane cukrem trzcinowym.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz