składniki na farsz:
twaróg 25 dkg.
1 opakowanie cukru waniliowego
Troszkę śmietany
wykonanie farszu:
Twaróg i pozostałe składniki w miseczce dobrze mieszamy zgniatając widelcem na farsz odpowiedniej gęstości.
ciasto
składniki:
1 szklanka mąki
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka oleju
pół szklanki ciepłej wody
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto dodając stopniowo ciepłą wodę. Ciasto powinno być elastyczne. Wałkujemy cienkie placki i nakładamy małe porcje nadzienia. Przykrywamy kulki z nadzienia zagiętym,nałożonym paskiem ciasta i maszynką do pierogów odciskamy kształtne pierogi. Zrobione pierogi układamy na wysypanej mąką desce. Pierogi wkładamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podajemy z ze śmietaną posypane cukrem trzcinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz