poniedziałek, 23 maja 2016

Cannelloni z mięsem mielonym, pieczarkami w sosie pomidorowym.


Składniki:

- 250 g opakowanie makaronu cannelloni 24 rurki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 duże pieczarki
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 1 łyżka domowej kostki rosołowej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 3 kawałki mrożonego lubczyku
- natka pietruszki
- koper
- 200 g. sera żółtego tartego (Radamer)

Przygotowanie sosu:

Pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę dusimy na patelni do miękkości. W garnczku zagotowujemy
1,5 litra wody z 1 łyżką stołową domowej pasty rosołowej i wszystkimi suchymi przyprawami. Do
garnczka dodajemy uduszone z patelni składniki, dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i gotujemy kilka minut. Dodajemy do gotującego się sosu rozmieszane z odrobiną wody skrobia ziemniaczane, natkę pietruszki, koper, mieszamy do momentu zagęszczenia się sosu.

Przygotowanie farszu:

Połowę ostudzonego sosu dodajemy do mięsa mielonego, drugą połową sosu zalejemy wierzch
ułożonych na blasze, nadzianych farszem cannelloni. Farsz przyprawiamy pieprzem, dodajemy
czosnek, sól, bazylię, tymianek, dokładnie mieszamy. Rurki Cannelloni nadziewamy farszem  
( tyle ile wejdzie do rurki ). Na spód formy do pieczenia wlewamy warstwę sosu, układamy
nadziane rurki Cannelloni, następnie całość polewamy pozostałym sosem. Jeżeli zostanie trochę
farszu to mieszamy go razem z sosem. Pieczemy 40 minut w piekarniku 180 st.Celsjusza. Po
upieczeniu wyjmujemy formę i całość zasypujemy tartym serem i podpiekamy kolejne 5 minut.

Potrzebujemy 1 opakowanie Cannelloni.

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę.

Smażymy do miękkości na patelni.

W garnczku zagotowujemy 1,5 litra wody z 1 łyżką stołową domowej pasty rosołowej i wszystkimi suchymi przyprawami, pokrojoną w kostkę marchwią i lubczykiem.

Mięso wieprzowe mielone.

Do garnczka dodajemy uduszone z patelni składniki, dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i gotujemy kilka minut. Dodajemy do gotującego się sosu rozmieszane z odrobiną wody skrobia ziemniaczane, natkę pietruszki, koper, mieszamy do momentu zagęszczenia się sosu.

Połowę ostudzonego sosu dodajemy do mięsa mielonego.

Wymieszany z sosem farsz, gotowy do nadziewania cannelloni.

Na dno brytfanki wlewamy troszkę sosu.

Nadziewamy farszem nasze cannelloni.

Nadziane farszem cannelloni układamy w brytfance.

Jeżeli zostanie trochę farszu to mieszamy go razem z sosem.

Pokrywamy wierzch ułożonych cannelloni pozostałym sosem, posypujemy koprem i pietruszką.

Wkładamy brytfankę do piekarnika.

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Upieczoną wyjmujemy z piekarnika.

Całość posypujemy tartym żółtym serem.

Ponownie wkładamy do piekarnika i dopiekamy 5-10 minut aż rozpuści się ser.

Gotowe, upieczone faszerowane cannelloni.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz