środa, 4 maja 2016

Kluski Spaetzle z sosem rydzowym i faszerowanym policzkiem wieprzowym.




Ze zrobionego jednego słoika 900 ml rydzów w sosie własnym zrobiłam trzy bardzo smaczne potrawy. Zrobiłam farsz do kotletów mielonych, do policzków wieprzowych a z pozostałego farszu ugotowałam na wywarze z rydzów sos, którego smaku nie będę opisywała :)  Po prostu pyszny sos :)


składniki:

5 policzków wieprzowych faszerowanych
1 słoik 900 ml rydzów we własnym sosie
1 czerwona papryka
2 cebule (czerwona i biała)
lubczyk
1 opakowanie 500 gram klusek Spaetzle lub inne kluski
1 opakowanie 200 gram sera Mozzarella (wiórki)
1 łyżka śmietany

przyprawy:

sól, papryka słodka, gorczyca biała, papryka ostra, majeranek, cząber, kminek, kolendra,
tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny.

wykonanie:

1 - Wymyte i pokrojone w kostkę cebule, paprykę i rydze smażymy na rozgrzanej patelni z
tłuszczem do miękkości.

2 - Do garnczka wlewamy wywar ze słoika po rydzach i 2 szklanki wody, dodajemy liście
laurowe, ziele angielskie, łyżkę kostki rosołowej i zagotowujemy.

3 - Gdy smażące się składniki na patelni są już miękkie to dokładamy je do gotującego się
wywaru na sos i dodajemy ser Mozzarella.

4 - Całą zawartość w garnku ciągle mieszamy do widocznego roztopienia się sera, doprawiamy
solą i przyprawami do smaku.

5 - Gdy ser w sosie rozpuści się i smak sosu będzie nam odpowiadał, to dodajemy wcześniej

zrobione policzki wieprzowe, dodajemy 1 łyżkę śmietany i doprowadzamy do zagotowania się
sosu, sosu niczym nie zagęszczamy gdyż zgęstnieje od roztopionego sera.

6 - W między czasie gotujemy kluski Spaetzle według instrukcji na opakowaniu.

7 - Podajemy kluski na talerzu polane gęstym sosem rydzowym z policzkiem wieprzowym
pokrojonym w plasterki.













Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz