Śmietanowiec truskawkowy z galaretką.
składniki:
2 galaretki jagodowe
2 galaretki cytrynowe
400 ml. śmietana 36%
3 łyżeczki cukru pudru
truskawki 30 dkg.
2 gotowe spody biszkoptowe
wykonanie:
Do tortownicy wkładamy gotowy spód biszkoptowy. Dwie galaretki jagodowe zalewamy wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie miała konsystencję kisielu wlewamy ją do ubitej z cukrem pudrem śmietany. Połowę truskawek kroimy na połówki a drugą połowę truskawek zostawiamy do dekoracji końcowej. Ubitą śmietanę i wlane do niej galaretki mieszamy drewnianą łyżką dodając stopniowo pokrojone na połówki truskawki. Tak pomieszaną masę wykładamy do tortownicy równomiernie rozkładając po spodzie biszkoptowym i wstawiamy do lodówki żeby zastygło. W między czasie zalewamy 2 cytrynowe galaretki wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe truskawki troszkę oblewamy galaretką i obtaczamy je, wyjmujemy tortownicę z lodówki i na zastygniętą warstwę układamy truskawki według swojego pomysłu. Wstawiamy do lodówki by truskawki przykleiły się do masy. Gdy galaretki cytrynowe będą miały konsystencję kisielu zalewamy ją powierzchnię z truskawkami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu wyjmujemy z tortownicy na talerz, kroimy i konsumujemy.
Smacznego!!!
2 galaretki jagodowe
2 galaretki cytrynowe
400 ml. śmietana 36%
3 łyżeczki cukru pudru
truskawki 30 dkg.
2 gotowe spody biszkoptowe
wykonanie:
Do tortownicy wkładamy gotowy spód biszkoptowy. Dwie galaretki jagodowe zalewamy wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie miała konsystencję kisielu wlewamy ją do ubitej z cukrem pudrem śmietany. Połowę truskawek kroimy na połówki a drugą połowę truskawek zostawiamy do dekoracji końcowej. Ubitą śmietanę i wlane do niej galaretki mieszamy drewnianą łyżką dodając stopniowo pokrojone na połówki truskawki. Tak pomieszaną masę wykładamy do tortownicy równomiernie rozkładając po spodzie biszkoptowym i wstawiamy do lodówki żeby zastygło. W między czasie zalewamy 2 cytrynowe galaretki wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe truskawki troszkę oblewamy galaretką i obtaczamy je, wyjmujemy tortownicę z lodówki i na zastygniętą warstwę układamy truskawki według swojego pomysłu. Wstawiamy do lodówki by truskawki przykleiły się do masy. Gdy galaretki cytrynowe będą miały konsystencję kisielu zalewamy ją powierzchnię z truskawkami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu wyjmujemy z tortownicy na talerz, kroimy i konsumujemy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz