Z 3 dużych ryb, w moim przypadku Leszczy (waga każdego 600 gram - 1,8 kg) zrobiłam 3 smaczne potrawy, a mianowicie:
1 - Kotlety mielone z leszcza
2 - Smażony leszcz w galaretce octowej
3 - Zupa rybna z klopsami z leszcza
składniki:
60 dkg leszcz
natka kopru (pęczek)
natka pietruszki
bułka tarta (pół szklanki)
jajko
cebula
marchew
por
sól
pieprz ziołowy
przepis na farsz na klopsy i kotlety rybne:
Filety wraz z koprem, obranym mięsem z gotowanych grzbietów, pietruszką i ugotowaną marchwią z porem mielimy przez standardowe sitko 4 mm. Zmielonego fileta doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy jajko i bułkę tartą, w razie potrzeby możemy dodać 1 łyżkę stołową mąki pszennej. Dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami i koprem. Po upływie godziny wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy starty na wiórki ser żółty Radamer (70 gram). Jeszcze raz próbujemy smak farszu,w razie potrzeby doprawiamy. Jeszcze raz wszystko dobrze wyrabiamy i mamy już gotowy farsz rybny na kotlety lub klopsy rybne.
Przepis na surówkę:
Surówka z selerem naciowym, sałatą, szczypiorem i rzodkiewką
składniki:
3 kawałki selera naciowego
6 rzodkiewek
pęczek szczypioru
mała sałata lodowa
średni ogórek
4 łyżki oliwy z pestek winogron
2 łyżki octu balsamicznego
pieprz ziołowy
sól
czosnek granulowany
bazylia suszona
wykonanie:
Do szklanki wsypujemy 1 łyżeczkę bazylii suszonej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 łyżki octu balsamicznego i pół łyżeczki soli morskiej. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 20 minut. W między czasie myjemy wszystkie składniki do surówki, kawałki selera naciowego, rzodkiewki, ogórek, sałatę lodową i szczypior. Umyte składniki kroimy drobno, dodajemy oliwę wymieszaną z przyprawami i dobrze mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy surówkę na około godziny po to żeby wszystkie składniki połączyły się smakiem.
Kotlety mielone z leszcza podajemy z ugotowanymi ziemniakami z surówką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz