sobota, 14 maja 2016
Kotlety mielone z leszcza.
Z 3 dużych ryb, w moim przypadku Leszczy (waga każdego 600 gram - 1,8 kg) zrobiłam 3 smaczne potrawy, a mianowicie:
1 - Kotlety mielone z leszcza
2 - Smażony leszcz w galaretce octowej
3 - Zupa rybna z klopsami z leszcza
składniki:
60 dkg leszcz
natka kopru (pęczek)
natka pietruszki
bułka tarta (pół szklanki)
jajko
cebula
marchew
por
sól
pieprz ziołowy
przepis na farsz na klopsy i kotlety rybne:
Filety wraz z koprem, obranym mięsem z gotowanych grzbietów, pietruszką i ugotowaną marchwią
z porem mielimy przez standardowe sitko 4 mm. Zmielonego fileta doprawiamy przyprawami do
smaku, dodajemy jajko i bułkę tartą, w razie potrzeby możemy dodać 1 łyżkę stołową mąki
pszennej. Dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło
przyprawami i koprem. Po upływie godziny wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy starty na wiórki
ser żółty Radamer (70 gram). Jeszcze raz próbujemy smak farszu,w razie potrzeby doprawiamy.
Jeszcze raz wszystko dobrze wyrabiamy i mamy już gotowy farsz rybny na kotlety lub klopsy
rybne.
wykonanie kotletów mielonych z leszcza:
Z wcześniej przygotowanego farszu formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotlety rybne podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z selera naciowego lub
inną warzywną surówką.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz