sobota, 14 maja 2016

Zupa rybna z klopsami z leszcza.


Z 3 dużych ryb, w moim przypadku Leszczy (waga każdego 600 gram - 1,8 kg) zrobiłam 3 smaczne potrawy, a mianowicie:

1 - Kotlety mielone z leszcza
2 - Smażony leszcz w galaretce octowej
3 - Zupa rybna z klopsami z leszcza

Przepis na wywar:

sporządzanie wywaru:

W oddzielnym garnczku gotujemy wywar z wyciętych podczas filetowania szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanym zielem angielskim, liściem laurowym, natkami kopru i pietruszki, porem, marchwią, cebulą pokrojoną w plastry.

przepis na farsz na klopsy i kotlety rybne:

Filety wraz z koprem, obranym mięsem z gotowanych grzbietów, pietruszką i ugotowaną marchwią z porem mielimy przez standardowe sitko 4 mm. Zmielonego fileta doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy jajko i bułkę tartą, w razie potrzeby możemy dodać 1 łyżkę stołową mąki pszennej. Dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami i koprem. Po upływie godziny wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy starty na wiórki ser żółty Radamer (70 gram). Jeszcze raz próbujemy smak farszu,w razie potrzeby doprawiamy. Jeszcze raz wszystko dobrze wyrabiamy i mamy już gotowy farsz rybny na kotlety lub klopsy rybne.

składniki:

0,5 litra wywaru z gotowania grzbietów ryb pozostałych po filetowaniu
1 ziemniak
suszona włoszczyzna - 2 łyżki
sól
pieprz ziołowy
2 listki lubczyku
1 łyżeczka śmietany
2 klopsiki  z serem Radamer

wykonanie:

Do gotującego się wywaru rybnego dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, 2 łyżki suszonej włoszczyzny i 2-3 listki lubczyku, gotujemy do miękkości pokrojonego ziemniaka. W między czasie formujemy 3 klopsy z farszu rybnego (z leszcza). Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy klopsiki i gotujemy około 10 minut, przyprawiamy, zabielamy śmietaną i zupka już gotowa.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz