poniedziałek, 16 maja 2016

Pasztet ziemniaczany, czyli babka ziemniaczana.


Uwielbiany przez wielu smakoszy potraw z kartofli :) pasztet kartoflany :) czyli, babka kartoflana :)

Składniki:

7 średnich ziemniaków
3 jajka
szklanka mąki
kilka plastrów wędzonego boczku
2 kiełbaski śląskie
pół cebuli

Przyprawy:

1 łyżka soli morskiej
2 garści majeranku
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaski i cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.





















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz