poniedziałek, 2 maja 2016

Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami.



Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami.


składniki:

5 policzków wieprzowych
rydze w sosie własnym
papryka czerwona słodka
cebula
ser Mozzarella (wiórka)
olej do smażenia

marynata:

1 łyżeczka płaska papryki czerwonej
1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego
1 łyżeczka płaska pieprzu ziołowego
1 łyżeczka płaska soli
25 gram oleju

wykonanie marynaty:

Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie możemy nacierać
policzki wieprzowe.

farsz:

składniki:

1 papryka czerwona słodka
rydze
cebula
ser Mozzarella (wiórka)

Przygotowanie farszu:

Rydze i paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na gorącym oleju do miękkości składników,
przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażone składniki wykładamy z patelni łyżką cedzakową do miseczki, dodajemy ser Mozzarella i mieszamy wszystkie składniki.

przygotowanie policzków:

Policzki nacinamy, robimy wewnątrz policzków nacięcia do których będziemy wkładać farsz. Ale
póki włożymy do nich farsz, zamarynujemy ich na kilka godzin w marynacie. Wlewamy łyżeczką do
każdego naciętego policzka troszkę marynaty, rozprowadzamy ją wewnątrz a także nacieramy ją
po zewnętrznej stronie policzka wieprzowego. Tak natarte marynatą policzki umieszczamy w
małej miseczce, miseczkę zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
Policzki po okresie marynowania napełniamy przygotowanym farszem, nacięcia spinamy wykałaczką i smażymy policzki na gorącym oleju z każdej strony na rumiano, ja smażę wykorzystując pozostałość z marynaty. Kilka razy podczas smażenia przewracamy żeby podsmażone były z każdej strony. Na wolnym ogniu pod przykryciem trzeba ich troszkę poddusić by zmiękły. I tak usmażone i podduszone policzki wykładamy na talerz, podajemy polane sosem chrzanowym lub
czosnkowym.


























Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz