niedziela, 1 maja 2016
Domowy majonez ekologiczny.
Nazwę dałam ekologiczny, ze względu na kurze jajka od kurek zielononóżek (wesołych), a są to jedne z najzdrowszych jajek kurzych, oraz dodałam zamiast octu spirytusowego, ocet balsamiczny oraz użyłam oleju z pestek winogron. Kolor majonezu jest ciemniejszy ale majonez jest dużo lepszy
i zdrowszy od tego z dodatkiem octu spirytusowego.
składniki:
2 żółtka z jajek od kur zielononóżek (wesołych)
1 łyżeczka musztardy
1 szklanka oleju z pestek winogron
2 łyżki stołowe soku z cytryny
25 gram octu balsamicznego
szczypta soli
szczypta pieprzu
wykonanie:
Szczyptą soli solimy dwa żółtka i ucieramy dodając po kolei składniki:
1 łyżkę musztardy, szczyptę pieprzu świeżo mielonego, sok z cytryny, powoli wlewamy olej. Gdy
majonez będzie robił się już gęsty dodajemy ocet i ucieramy jeszcze przez chwilę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz