poniedziałek, 13 czerwca 2016

Galareta drobiowa ze skrzydełek kurczaka kaczki i gęsi.



Do zrobienia galarety drobiowej użyłam skrzydełek z kurczaka, kaczki i gęsi. Połączenie tych trzech smaków mięsa dało galarecie wspaniały smak.

składniki:

skrzydełka z kurczaka 5 sztuk
skrzydełka z kaczki 3 sztuki
skrzydełka z gęsi 2 sztuki
korpus z gęsi
1 łyżka domowej kostki rosołowej
natka pietruszki
pieprz ziołowy
sól
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek 3 ząbki
majeranek

wykonanie:

1 - Wymyte, oczyszczone skrzydełka i korpus gotujemy z zielem angielskim, listkami laurowymi i kostką rosołową, w 3 litrach wody do miękkości mięsa.

2 - Po ugotowaniu, studzimy i obieramy mięso od kostek, drobno kroimy.

3 - Ugotowany wywar przelewamy przez sitko i ponownie wlewamy go do garnka, dodajemy pokrojone mięso i pozostałe przyprawy wraz z pokrojoną natką pietruszki.

4 - Gotujemy wszystko około 30 minut aż wyparuje troszkę wywaru, kończymy gotowanie.

5 - Studzimy wywar z mięsem, ostudzony wlewamy do wcześniej wyłożonej folią spożywczą miski.

6 - Zimną wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz