Do dania użyłam jajek od kurek wesołych, zielononóżek. Super danie w upalny dzień.
składniki:
4 jajka
6 młodych kartofelków
surówka z sałaty maślana z ogórkiem i rzodkiewką, szczypiorem, koprem i śmietaną
koper
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Wymyte kartofelki gotujemy w osolonej wodzie. Podczas gotowania ziemniaków smażymy na gorącym tłuszczu jajka na sadzono. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody, odparowujemy i posypujemy koprem. Wkładamy na talerz razem z usmażonymi jajkami i surówką.
Przepis na surówkę:
Przygotowanie surówki:
składniki:
sałata maślana
rzodkiewki
ogórek gruntowy
szczypior
sól
pieprz ziołowy
śmietana 18% gęsta
ocet jabłkowy
wykonanie surówki:
A - Wszystkie składniki surówki myjemy, osuszamy.
B - Sałatę rwiemy na kawałki, rzodkiewki, szczypior i ogórka kroimy na drobno, solimy i pieprzymy, kropimy łyżeczką octu jabłkowego, dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki.
C - Tak przygotowaną surówkę odstawiamy do lodówki na 30 minut do przegryzienia się składników.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz