poniedziałek, 13 czerwca 2016

Jajka sadzone młode kartofelki i surówka z sałaty maślanej z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorem, koprem i śmietaną.


Do dania użyłam jajek od kurek wesołych, zielononóżek. Super danie w upalny dzień.


składniki:

4 jajka
6 młodych kartofelków
surówka z sałaty maślana z ogórkiem i rzodkiewką, szczypiorem, koprem i śmietaną
koper
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

wykonanie:

Wymyte kartofelki gotujemy w osolonej wodzie. Podczas gotowania ziemniaków smażymy na gorącym tłuszczu jajka na sadzono. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody, odparowujemy i posypujemy koprem. Wkładamy na talerz razem z usmażonymi jajkami i surówką.

Przepis na surówkę:

Przygotowanie surówki:

składniki:

sałata maślana
rzodkiewki
ogórek gruntowy
szczypior
sól
pieprz ziołowy
śmietana 18% gęsta
ocet jabłkowy

wykonanie surówki:

A - Wszystkie składniki surówki myjemy, osuszamy.

B - Sałatę rwiemy na kawałki, rzodkiewki, szczypior i ogórka kroimy na drobno, solimy i pieprzymy, kropimy łyżeczką octu jabłkowego, dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki.

C - Tak przygotowaną surówkę odstawiamy do lodówki na 30 minut do przegryzienia się składników.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz