piątek, 24 czerwca 2016

Placki ziemniaczane z papryką, pieczarkami i żółtym serem polane gulaszem.



skład:

Gulasz wieprzowy z warzywami
kartofle 8 większych
Pieczarki 4 szt.
żółty ser 5 dag
Czerwona papryka 1 szt
Jajka 3 szt.
Mąka pszenna 3 łyżki
sól 1 płaska łyżka
pieprz ziołowy
Majeranek
olej do smażenia

wykonanie:

1 - Kartofle trzemy na pulpę, umyte pieczarki i paprykę trzemy na grubych oczkach, także i ser żółty trzemy na tych oczkach.

2 - Do pulpy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy sól, mąkę, pieprz ziołowy i majeranek. Dokładnie mieszamy żeby połączyć dodane składniki.

3 - Do wymieszanej pulpy dodajemy starte pieczarki, paprykę i ser. Także mieszamy żeby połączyć wszystkie składniki.

4 - Z przygotowanego ciasta smażymy większe placki na gorącym oleju, z obu stron na rumiany kolor.

5 - Na ułożony placek na talerzu nakładamy kawałki mięsa z gulaszu, składamy placka na pół i polewamy gulaszem.

Przepis na gulasz:


składniki:

80 dkg. łopatki
papryka czerwona
marchew 1 szt
cebula czerwona 1 szt
cebulki dymki 2 szt
Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
Papryka czerwona mielona 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
sól himalajska
pieprz ziołowy
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
suszona włoszczyzna 2 łyżki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
Woda 3 szklanki
Mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
Puszka krojonych pomidorów
Kasza gryczana 20 dag
ogórek kiszony
tłuszcz do smażenia

wykonanie gulaszu:

Wymyte mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w suchych przyprawach, soli i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebule, marchew i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, marchew i pokrojoną paprykę w kostkę, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kostką rosołową i suszoną włoszczyzną. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie i warzywa w garnku miękkie, to dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięsko z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy puszkę krojonych pomidorów i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz