czwartek, 23 czerwca 2016

Sos z wieprzowiny i warzyw, kasza gryczana, ogórek.


Polecam sos mięsny z warzywami, podany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym :)


składniki:

80 dkg. łopatki
papryka czerwona
marchew 1 szt
cebula czerwona 1 szt
cebulki dymki 2 szt
Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
Papryka czerwona mielona 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
sól himalajska
pieprz ziołowy
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
suszona włoszczyzna 2 łyżki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
Woda 3 szklanki
Mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
Puszka krojonych pomidorów
Kasza gryczana 20 dag
ogórek kiszony
tłuszcz do smażenia

wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w suchych przyprawach, soli i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebule, marchew i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, marchew i pokrojoną paprykę w kostkę, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kostką rosołową i suszoną włoszczyzną. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie i warzywa w garnku miękkie, to dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięsko z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy puszkę krojonych pomidorów i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. Podajemy ze sparzoną kaszą gryczaną kiszonym ogórkiem.

Wymyte mięso z łopatki kroimy w kostkę, osuszamy na durszlaku.

Osuszone kostki mięsa obtaczamy w suchych przyprawach i soli.

Mięso w przyprawach smażymy na gorącym tłuszczu, a w między czasie parzymy kaszę gryczaną.

Do smażącego mięsa dodajemy pokrojoną paprykę.

Kroimy cebule, czosnek i marchew.

Pokrojoną cebulę, czosnek i marchew dodajemy na patelnię z duszącym się mięsem.

Patelnię przykrywamy i dusimy mięso z warzywami na wolnym ogniu. W garnku gotujemy 3 szklanki wody kilka listków laurowych, ziele angielskie, łyżkę domowej kostki rosołowej i suszoną włoszczyznę,
 


Duszące się warzywa z mięsem doprawiamy majerankiem, pieprzem ziołowym, papryką suszoną i gałką muszkatołową.

Kasza gryczana już sparzona.

Duszone mięso z warzywami przekładamy z patelni do gotującego się wywaru w garnczku. Dodajemy puszkę krojonych pomidorów i zagotowujemy. Po zagotowaniu zagęszczamy mąką ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie sosu.

Na talerz nakładamy kaszę gryczaną polewamy sosem i dodajemy ogórek kiszony.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz