sobota, 18 czerwca 2016

Śmietankowiec marmurkowy na biszkopcie z truskawkami i jagodami.


Kolorowe i bardzo smaczne ciasto z truskawkami i czarnymi jagodami.


składniki na biszkopt:

Mąka pszenna 4 czubate łyżki
Mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
Cukier trzcinowy 1 szklanka
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Jajka 4 szt.
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu 10%

wykonanie biszkoptu:

Oddzielamy żółtka od białka, z białka ubijamy pianę po ubiciu dodajemy cukier waniliowy i
cukier i miksujemy dalej do uzyskania puszystej masy. W oddzielnej miseczce do żółtek
dodajemy proszek do pieczenia i ocet i łyżką dobrze rozmieszać, wymieszane dodać do wcześniej
miksowanej masy z piany jajek i miksować 3-4 minuty żeby dobrze połączyć dodane składniki,
dodajemy mąkę i dalej miksujemy do uzyskania dobrego połączenia produktów. Wlewamy ciasto do
wcześniej wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą prodiża i pieczemy 25 minut, po
upieczeniu wyłączyć prodiż i nie podnosząc pokrywy czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy
biszkopt.

Śmietankowiec marmurkowy na biszkopcie z truskawkami i jagodami.

składniki:

Biszkopt
7 galaretek owocowych
galaretki cytrynowe 2 opakowania
galaretki truskawkowe 2 opakowania
galaretka czarna porzeczka 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie
galaretka niebieska 1 opakowanie
Śmietana 36% 500 ml
3 łyżeczki cukru
truskawki
czarne jagody

Potrzebna będzie duża tortownica

wykonanie:

Galaretki na kostkę:

galaretka agrestowa 1 opakowanie
galaretka czarna porzeczka 1 opakowanie
galaretka niebieska 1 opakowanie

Galaretki na kostki rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka wrzącej wody na 1 galaretkę. Schłodzone wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kosteczkę i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kosteczek wstawiamy je do lodówki. W między czasie w większej misce rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe, zalewając dwoma szklankami wrzącej wody, dokładnie mieszamy żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą gęstnieć wlewamy do miski z ubitą śmietaną z cukrem, i dobrze mieszamy, po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie mieszamy. Do tortownicy wyłożonej folią spożywczą wkładamy na dno plaster z biszkoptu, na dno wyłożone biszkoptem wykładamy masę śmietankową z kostkami galaretek, równamy i przykrywamy drugim plastrem biszkoptu. Na warstwie biszkoptu układamy pokrojone w plasterki truskawki i między nimi układamy czarne jagody. Na wierzch wlewamy wcześniej przygotowaną, ostudzoną, gęstniejącą  galaretkę truskawkową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Z pozostałych składników robimy deser w salaterce.

Biszkopt kroimy na dwa plastry.

Plaster biszkoptu układamy na dno wyłożonej folią formy.

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki.

Z trzech galaretek przygotowujemy kostki.

Z trzema łyżeczkami cukru ubijamy śmietanę.

Do ubitej śmietany powoli wlewamy ostudzone galaretki cytrynowe.

Na wolnych obrotach chwilę mieszamy.


Do wymieszanej masy śmietankowej powoli dokładamy kostki z galaretek i łyżką mieszamy całą masę z kostkami.

Masę z kostkami z galaretek wykładamy do formy z dnem biszkoptowym, równamy.

 Przykrywamy drugim plastrem biszkoptu. Na warstwie biszkoptu układamy pokrojone w plasterki truskawki i między nimi układamy czarne jagody. Na wierzch wlewamy wcześniej przygotowaną, ostudzoną galaretkę truskawkową. 

Pozostałą masę wlewamy do oddzielnej salaterki. Robimy z niej kolejny deser.

Tak wyłożone owocami wierzch ciasta zalewamy zimną galaretką truskawkową.

Wstawiamy ciasto i deser do lodówki na 2-3 godziny.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz