piątek, 17 czerwca 2016

Surówka z sałaty lodowej, ogórka, rzodkiewki, selera naciowego, szczypioru i kukurydzy z papryczką chili.



Bardzo zdrowa i smaczna z dużą ilością witamin surówka, świetnie nadająca się na dodatek do dań, ale także do podjadania między posiłkami.Druga wersja takiej surówki jest z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera feta. Bardzo smaczna, polecam :)

składniki:

seler naciowy 5-6 łodyg
szczypior 1 pęczek
rzodkiewka 10 szt.
ogórek zielony gruntowy 2 szt.
marchew garść naskrobanych wiórek
kukurydza z papryczką chili 1 mała puszka
koper zielony
natka pietruszki
oliwa z pestek winogron 4-5 łyżek
ocet balsamiczny 1 łyżka
sól 1 mała płaska łyżeczka
pieprz pół małej łyżeczki

wykonanie:

1 - W szklance przyrządzamy sos do surówki z oleju, octu balsamicznego, pieprzu i soli, mieszamy składniki.

2 - Seler naciowy, rzodkiewki, ogórki kroimy w kostkę, a szczypior, natkę pietruszki i koper kroimy drobno.

3 - Z marchwi maszynką do obierania warzyw strugamy garść pasków cienkich, sałatę kroimy na większe kawałki .

4 - Wszystkie pokrojone składniki które po kolei wkładaliśmy do miski dokładnie mieszamy, dodajemy kukurydzę i przygotowany sos z oliwy, octu, pieprzu i soli.

5 - Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

6 - Po godzinnym schłodzeniu możemy konsumować.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz