czwartek, 2 czerwca 2016

Surówka z selerem naciowym, kapustą pekińską, ogórkiem, czerwoną fasolą, łososiem, szczypiorem i rzodkiewką.


Jest to kolejna, bardzo zdrowa, smaczna surówka, nadająca się do podjadania między posiłkami. Można ją na wiele sposobów modyfikować. Tym razem zrobiłam z kawałkami wędzonego łososia i czerwonej fasoli. Jeżeli chcemy taką surówkę zrobić z dodatkiem pomidorków koktajlowych, wtedy nie dodajemy świeżych ogórków.

składniki:

połowa mniejszej kapusty pekińskiej
3 łodyżki selera naciowego
pęczek szczypioru
świeże ogórki 3-4 sztuki
rzodkiewki 6 sztuk
Czerwona fasola z puszki
20 dkg wędzonych kawałków łososia
5 łyżek stołowych oleju z pestek winogron
2 łyżki octu balsamicznego (lub 2 łyżki soku z cytryny)
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny

wykonanie:

Kapustę pekińską kroimy w większe piórka,łodyżki selera naciowego, rzodkiewki, szczypior, łososia i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy osączoną, wypłukaną fasolę, mieszamy wszystko. W salaterce mieszamy pieprze, sól razem z oliwą z pestek winogron i octem balsamicznym, pomieszane składniki odstawiamy na 10-15 minut. I po tym czasie dodajemy wymieszaną oliwę z solą i pieprzem do surówki. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Miskę z surówką przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki, po to żeby wszystkie składniki w surówce przeszły swoimi smakami.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz