Wiosenna, bardzo smaczna zupa z młodych buraczków z botwinką, ugotowana na chudej łopatce wieprzowej.
Składniki:
2 litry wody
2 plastry łopatki wieprzowej (35-40 dkg)
1 pęczek młodej botwinki z młodymi buraczkami
3 młode ziemniaki
4 jajka kurze
pół szklanki kwasu z kiszonych buraczków
pieprz ziołowy
sól morska
4-5 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
Natka pietruszki
świeży koper
5 cm pora
1 marchew
1 łyżka domowej kostki rosołowej
Przygotowanie:
1 - Gotujemy wywar z mięsa, marchewki, pora, ziela angielskiego, liści laurowych i kostki rosołowej.
2 - Botwinkę i obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę razem z obranymi buraczkami.
3 - Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy je z garnka i dodajemy ziemniaki i pokrojoną botwinkę z buraczkami.
4 - Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się zupy.
5 - W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
6 - Gdy warzywa w zupie są miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem ziołowym i kwasem z kiszonych buraczków.
7 - Na koniec lekko zabielamy śmietaną zupę i kończymy gotowanie.
8 - Zupę nalewamy do talerzy i podajemy z rozkrojonym na połówki jajkiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz