piątek, 3 czerwca 2016

Botwinka z młodymi buraczkami, mięsem i jajkiem.



Wiosenna, bardzo smaczna zupa z młodych buraczków z botwinką, ugotowana na chudej łopatce wieprzowej.



Składniki:

    2 litry wody
    2 plastry łopatki wieprzowej (35-40 dkg)
    1 pęczek młodej botwinki z młodymi buraczkami
    3 młode ziemniaki
    4 jajka kurze
    pół szklanki kwasu z kiszonych buraczków
    pieprz ziołowy
    sól morska
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    4 listki laurowe
    Natka pietruszki
    świeży koper
    5 cm pora
    1 marchew
    1 łyżka domowej kostki rosołowej

Przygotowanie:

1 - Gotujemy wywar z mięsa, marchewki, pora, ziela angielskiego, liści laurowych i kostki rosołowej.

2 - Botwinkę i obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę razem z obranymi buraczkami.

3 - Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy je z garnka i dodajemy ziemniaki i pokrojoną botwinkę z buraczkami.

4 - Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się zupy.

5 - W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.

6 - Gdy warzywa w zupie są miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem ziołowym i kwasem z kiszonych buraczków.

7 - Na koniec lekko zabielamy śmietaną zupę i kończymy gotowanie.

8 - Zupę nalewamy do talerzy i podajemy z rozkrojonym na połówki jajkiem.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz