środa, 13 lipca 2016

Gwiazdki i serca ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu.



Takie usmażone gwiazdki i serca z ziemniaków (aLa frytki), możemy same podjadać lub użyć zamiast gotowanych ziemniaków do dania. Są smaczne jak frytki. :)

składniki:

ziemniaki 5-6 dużych
olej do smażenia

wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry o grubości jednego centymetra. Z plastrów wycinamy foremką serca i gwiazdki. Pozostałości z ziemniaków po wycięciu serc i gwiazdek także będziemy smażyć, żeby nic nie zmarnować. Wycięte gwiazdki i serca opłukujemy w wodzie, osuszamy na durszlaku. Nagrzewamy olej w ganku w którym będziemy smażyć. Gdy olej odpowiednio się nagrzeje wkładamy serca i gwiazdki do sitka i sitko zanurzamy w gorącym oleju i smażymy do osiągnięcia koloru słomkowego. Usmażone gwiazdki i serca osączamy z oleju i możemy posolić je w sitku. Potrząsamy sitkiem w celu przemieszania i wykładamy na talerz.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz